Al-Kasem

Vi har 12 felfria imamer , Imam Hasan hade en son som hette Kasem och han blev en martyr tre dagar efter att han gifte sig med Sukaina Imam Hussains dotter. Det gick såhär att Imam Hussain under ashura alltså under slaget kom ihåg sin löfte till sin bror Imam Hassan om att han skulle gifta sin dotter till sin brorsas son för att uppfylla löftet som han höll så arrangerades äktenskapet strax före slaget skedde den sjunde Muharram gifte de sig och efter tre dagar blev Kasem en martyr. Så till minnet av det fixar vi ljus,godsaker och henna i fina brickor och fixar till fina bord och så har vi en mulla (hon som läser sörjevisor) och vi gråter och och klappar oss på hjärtat så går det till då.IMG_7980 IMG_7981 IMG_7983 IMG_7985

Annonser

7 reaktioner på ”Al-Kasem

 1. Jag fick ett sånt ljus! Ins’allah ska tända den och önska något.
  Men bara en liten grej, Kasem gifte sig aldrig. Han var i den rätta åldern för giftermål, sedan finns det hadither som säger att Kasem var utlovad att gifta sig med Imam Hussains (as) dotter. De gifte sig aldrig, det är alla överens om. Kulturellt så började man någon gång med denna tradition, att när en ung karl dör, så hålls en liten sådan sittning som vi hade igår, man fixar då brickor med ljus och finheter och sörjer över att man aldrig fick se honom som en gift man. Det finns många skilda åsikter angående om detta är rätt eller fel, men det är definitivt något kulturellt som vissa anser är respektlöst medan andra anser det inte gå emot islam eller sorgen man känner,

  Gränsen gick väl igår, i malmö delade de ut tårta! När jag fick läsa det där ba subhanallah vad händer med folk. Där gick de till överdrift, eller vad säger du? Skulle du ta emot tårta under muharram för kasems dag?

  Gilla

  1. Tårta skulle jag inte ta emot för det påminner mig om något glatt tillfälle och så men ljus är väl ok?

   Gilla

  2. Angående att han aldrig var gift kan vara sant problemet är att vi har olika hadither och tron så jg vet inte vad jag ska säga, jag tar upp det hemma så kommer vi nog fram till något.

   Gilla

 2. Ja ljus har ju en helt annan betydelse. Det är som allt annat under muharram. Det ger en Hasanat. Ljus delar man ut för andra att be om en önska, morad på arabiska. Uppfylld ens önska så ska man göra liknande nästa år så att andra få ta del av ens glädje/tacksamhet.

  Tårta är verkligen gränsen.

  Jag tycker senya (det där underlägget som man sen lägger ljus och karameller på) är fint att göra för kasem. För man ler ju inte direkt eller glädjs. Utan man sörjer för han fick aldrig gifta sig/ göra ett bröllop. Man påminns om tyranni Yazid drev och hur han som bara 14 åring tog hans farbrors sida och stod upp mot förtryck. För mig är iaf Kasem dagen en sorglig dag, där man delar till folket ljus för att tända de, minnas honom, vår älskade Kasem, och önska sig något gott.

  Gilla

 3. vilka dumheter! felfria imamer:) bara Gud är felfri.Detta påminner om kristnas religion då de helgonförklarar människor!

  Gilla

  1. Dem var felfria de är inget som jag påståe utan det är något sant, profeter var inte felfria såsom adam tex. Men imamer är felfria.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s