Efter att jorden fylldes med förtryck och mörker….

Som i Judendom och Kristendom tror ju de på att en Messias ska komma och rädda de rättfärdiga, döma de onda och återställa freden i världen. De kristna tror på att Messias kom i form av Jesus att Jesus var den här Messias för när Jesus återuppstod och gick upp till himlen tog han med sig människors synder och så ska dem inte synda igen och då får dem ett evigt liv, men judarna väntar fortfarande på Messias och tror inte på att Jesus var Messias utan de tror att Jesus var bara en vanlig människa. Vi shiamuslimer tror på att Imam Mahdi (må gud påskynda hans åtkomst) är den som kommer att döma de onda , återställa freden i världen efter att jorden har fyllts med mörker ,förtryck och korruption. Imam  Mahdi är son till Imam Hasan al-askari. Imamen försvann/dold  första gången i ca 72-74 år( vi vet inte exakt årtal men de var ungefär 72-74)  han var  inte helt och hållet avskärmad från allmänheten trots att han levde en dold existens under denna period, snarare upprätthöll han en regelbunden kontakt med sina anhängare genom hans ställföreträdare, som kunde nå honom och framföra till honom deras behov och angelägenheter. Denna period kallas för Al ghayba alsoghra det betyder den korta dolda perioden. Den andra perioden började år 940 e.Kr. till den tidpunkt då han kommer att stiga fram ur fördoldheten för att vägleda mänskligheten och upprätta ett rättvist och jämlikt styre på jorden. Denna period av fördoldhet kallas för AlGhaybah alKobra. Vi tror på att när Imam Mahdi stiger fram från fördolheten så kommer han tillsammans med Jesus.

Både Profeten(S) och Imamerna(A) hade upplyst folket om de två skeendena av Imam Mahdis(AJ) fördoldhet. Exempelvis, återberättar Ishaq ibn Ammar en hadith från Imam Sadiq(A):

”Qaim kommer att ha två skeenden av fördoldhet: en mindre och en större. Under den första fördoldheten [kommer] hans utsedda följeslagare veta var han finns; under den andra fördoldheten kommer ingen ha kännedom om hans tillhåll, förutom några ytterst få utvalda anhängare av hans religion.” [Ithbat al-Hudat, vol. 7, sid. 69; Bihar al-Anwar, vol. 52, sid. 155]

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s