EKSEM

dT7L66rT9

EKSEM:

Eksem kan uppstå p.g.a flera orsaker det kan till exempel bero på att huden är torr eller att man har kommit i kontakt med ett ämne som man är allergisk mot. Eksem är en inflammation i huden som kan uppstå om hudens yttre skydd, den så kallade hudbarriären, har försvagats och att en inflammation har uppstått i huden.

Symtom

Symtomen kan skilja sig åt beroende på vilken typ av eksem man har, men det är vanligt att huden först blir torr, röd, fnasig och kliar. Sedan kan man få små blåsor eller knottror som kan spricka och vätska sig. Om eksemet blir värre och man har kliat mycket kan huden bli grövre och vecka sig och man kan få sprickor och tjocka sårskorpor.

Behandling

Behandlingen går ut på att återställa hudbarriären och dämpa inflammationen.

Man brukar använda mjukgörande krämer eller salvor för att huden ska få tillbaka fukt och fett som den har förlorat. Ofta behöver man också använda någon form av kortisonkräm eller kortisonsalva för att dämpa inflammationen. Det är bäst att man kontaktar en läkare direkt när man märker att man har fått något av symptomen som jag har nämnt ovan. Mjukgörande och även återfuktande kräm som jag använder och rekommenderar varmt är Miniderm eller canoderm. Båda är receptfria och rekommenderas av dem flesta läkarna och de är dem vanligaste och bästa återfuktande krämerna och finns att köpa i apoteket.

När ska man söka vård?

Man bör kontakta en vårdcentral om

  • man har använt receptfri kortisonkräm eller kortisonsalva under en vecka utan att eksemen har blivit bättre.
  • det har bildats sår som vätskar sig och eksemet har blivit infekterat.
  • eksemet har spridit sig till andra delar av kroppen
  • man har eksem runt ögonen

All info jag har skrivit kommer från Stockholm läns vårdguid 1177 http://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Eksem1/?ar=True

 

Annonser

En reaktion på ”EKSEM

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s