RIZ BIL HALEB- ARABISK RISPUDDING

IMG_8085d IMG_8083 IMG_8081Det har ekat tomt här så nu ska jag ladda bloggen med inlägg, det var ett tag sedan jag delade med mig av ett recept så här har ni en.Igår gjorde jag en arabisk delikatess Riz bel haleb som betyder ris i mjölk, den arabiska versionen av ris á la malta söt rispudding kan man säga. Den var faktiskt jättegod dock var den lite för söt så man kan köra på 1 dl socker istället för 1,5.Den smaksätts med rosenvatten och garneras med t.ex. valnötter, strössel, pistagenötter mm. Jag fick de att räcka till 6 skålar man kan få de till 8 skålar beroende på storlek.

Recept:

  • 1 liter mjölk (helst 3% fetthalt)
  • 1,5 dl grötris
  • 1,5 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 dl grädde eller mjölk
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 1 msk rosenvatten

Garnering: 

Kan toppas med pistagenötter, valnötter, strössel, sylt mm.

Gör såhär:
Blanda mjölk, grötris, socker och vaniljsocker i en kastrull. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt sjuda långsamt på svag värme under lock 1,5 timme. Rör om då och då, men inte för ofta. Riset kommer att svälla upp och mjukna.

Blanda grädde/mjölk med majsstärkelse och rosenvatten i en skål. Häll över riset under ständig omrörning. Rör om gröten tills den tjocknar. Häll genast upp i skålar, och låt svalna i rumstemperatur. Ställ sedan i kylen och låt kallna helt, ca 2 timmar. Garnera med önskad garnering, servera och njut!

Receptet kommer från ZeinasKitchen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s