JAG ÄR INTE FÖRTRYCKT JAG ÄR EN PRINSESSA ♛

Jag ÄR INTE FÖRTRYCKT JAG ÄR EN PRINSESSA

För 4 år sedan flyttade jag in till ett område där de flesta som bodde där var svenskar, här kom jag och min familj in där vi var tre beslöjade tjejer i familjen, jag, min syster och min mamma. När jag en gång var på väg till skolan blev jag chockad över grannens reaktion, när hon såg mig med min skolväska. Hon stoppade mig och frågade om jag går i skolan. Jag blev arg på henne, jättearg faktiskt alltså bara för att jag täcker mig lite mer än vad de andra gör så betyder inte det att jag ska vara hemma. Det betyder inte att jag ska vara hemma och följa deras inritade bild som de har om mig som beslöjad tjej att jag ska vara okunnig, stannar hemma för att städa, diska och så vidare.

 Nej! Jag har faktiskt ett liv, ett helt vanligt liv som en ung tjej har dock ”beslöjad” är jag. Jag studerar och min högsta dröm är att blir hudläkare och det ska jag bli för sjalen står inte i vägen. Jag studerar, bakar, fotograferar, hänger med familjen och kompisar alltså har jag en helt vanlig ung tjej. Sjalen påverkar inte mitt liv på ett negativt sätt utan bara positivt, förutom att jag alltid blir i ifrågasatt och jag måste förklara om och om igen hela tiden. Varför ska jag behöva gå runt och alltid få konstiga blickar som om jag vore en utomjording eller bli i frågesatt hela tiden, det känns så jobbigt att alltid behöva betraktas som ”onormal”.

Ett exempel, det finns de som inte täcker sig och de blir ju inte i frågesatta, konstigt blickade eller anses vara förtrycka som beslöjade tjejer ”anses vara”. Om det är fritt för en att inte täcka sig så varför kan inte det vara fritt att kunna täcka sig? Är inte det jag som bestämmer om jag vill täcka mig eller inte det är min kropp och mitt huvud faktiskt! Såsom det är fritt att inte täcka sig så är det också fritt att kunna täcka sig. Att förbjuda kvinnor att bära slöja är till viss del att ändra på religionsfriheten, något som är instiftat i vår grundlag och som anses vara en mänsklig rättighet i överenskommelse med FN:s deklaration så jag har faktiskt friheten att välja vad jag ska visa och dölja.

Tyvärr finns det fortfarande de som tänker att hon som bär slöjan är förtryckt, att hon är tvingad att bära slöjan. Men det är få som vet eller snarare förstår eller rättare sagt vill inse sanningen om vad slöjan faktiskt betyder för oss som bär den. Det är en obeskrivlig känsla, det är liksom svårt att sätta ord för det. Men man kan säga att den ger mig mer självförtroende, självrespekt och respekt generellt, utan den känner jag mig naken. Så du borde inte se ner på oss som bär slöja, att se en kvinna bära den betyder inte att hon är okunnig och förtryckt. Utan det är ni själva som är förtryckta som tror att vi är tvingade att bära den när tvång faktiskt är förbjudet och helt otillåtet inom Islam. Ni ser på mig, kallar förtryckt men kallar er själva för feminister. Hur kan ni vara feminister när det är ni själva som trycker ner kvinnorna? Du vill veta hur tygbiten som är lindat runt mitt huvud fungerar men istället för att respektera eller fråga möjliga frågor så ställer ni bara en massa dumma frågor om jag sover med sjalen eller om jag duschar med den utan att tänka till om det ens låter troligt. Ni bara dömer och trycker ner som om ni vore bäst i samhället, jag är inte dum bara för att jag bär slöja och du är inte dum om du har på dig en keps eller hur? Som om en tygbit som egentligen inte är en vanlig tygbit kan stoppa mig för att uppfylla mina drömmar och vara en del av det svenska samhället. Den stoppar inte mig utan den ger mig mer styrka och självförtroende.

Vi som bär slöja är inte konstiga men det är ni, ni som tänker att vi är förtryckta och okunniga. Jag är en fri och kultiverad prinsessa och slöjan är min krona som jag burit sedan 7 år tillbaka. Jag var starkt övertygad om mitt beslut att bära den, jag kände mig mäktig och självständig när jag tog mitt att faktiskt bära den. Hjärtat sände en signal om att slöjan är en skönhet som inte går att se ner på och den som bär den bör respekteras och högt värderas. Som sagt det är jag som bestämmer och har friheten att bestämma vad jag ska visa och inte visa för det är min kropp och mitt huvud. Jag är fri för sjalen står inte i vägen utan den ger mig styrka och förtroende, jag är en prinsessa och bär min slöja med stolthet och kärlek.

Skriven av: Fatima Alhashemy, får ej kopieras utan att nämna namn!

Dela med er av tankarna ni fick när ni läste krönikan det skulle glädja mig.

Annonser

8 reaktioner på ”JAG ÄR INTE FÖRTRYCKT JAG ÄR EN PRINSESSA ♛

 1. Jag förstår att det måste vara jobbigt att alltid försvara sig… 😦 Att människor ställer sig lite frågande till det är nog å andra sidan inte så konstigt om man ser till Sverige och liknande länder. Precis som många västerländska tjejer får försvara sin rätt att kunna vara avklädda inför somliga kulturer blir det också en krock när någon väljer att täcka sig i ett samhälle som förespråkar kvinnors rätt att få visa hud osv. Vad man känner är rätt för en själv är upp till var och en, men just hur man blir bemött är en kulturkrock på båda hållen. Tråkigt att det är så, men tror nog de flesta ifrågasätter slöjan av ren välvilja och för att man bryr sig. För att den i vårt västerländska samhälle är en symbol för något förlegat, en gammal kvinnosyn där kvinnor inte fick synas på samma sätt som män.

  Så jag förstår att det måste vara jobbigt, känner många som känner med dig, men försök ha i åtanke att de flesta nog mest undrar av oro och kärlek.

  Gilla

  1. Ja, förstår det dig. Det har blivit vanligare med slöja i Sverige men det finns ändå som är emot det. Men vi har religionsfrihet och så länge jag gör inte illa någon så.. Tack så jättemycket, det värmer att höra sådant från er verkligen ❤

   Gilla

  1. Ja, exakt. Det finns dem som förstår och respekterar men de finns även dem som inte vill inse den fina sanningen bakom slöjan. Men en dag kommer dem säkert att förstå oss. Tack för din kommentar fina du❤

   Gilla

 2. GRYMMA du! Kvinnan reaktion var ju heeelt sjuk, fan vad arg man blir på människor. Självklart ska man få ha slöja om man vill, jag tycker dessutom det är jätte fint 🙂
  Många kramar Hanna ❤

  Gilla

  1. Ja, hennes reaktion var verkligen helt sjuk som du säger. Åhhhh tack så mycket för dina fina ord. De värmer verkligen.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s